Margherita

 

Nero

 

Fiorito

 

delle Dame

Margherita

 

Nero

 

Fiorito

 

delle Dame

Margherita

 

Nero

 

Fiorito

 

delle Dame

 

 

 

 

 

Panforte

 

Et stykke egenimporteret Margherita fra en bager i Marina di Bibbona.

 

Firmaet Sinatti er blandt de store, kendte kvalitetsproducenter af panforte, og har butikker i kagens højborg, byen Siena i regionen Toscana.

 

Margherita er nok den form, man oftest ser udbudt, ikke mindst i Danmark, selv om navnet oprindeligt (tilbage omkring 1200-tallet) var Panpepato, som hentyder til den stærkt krydrede smag af peber. I den sammenhæng står Margherita for samme type, 'neutrale' smag, der er gældende for pizzaen af samme navn (selv om den absolut har masser af eftersmag og bid alligevel!). 

 

Varianten Nero ('sort') er tæt på den oprindelige form, men kendes ikke af så mange, heller ikke i Støvlelandet selv.

 

I København kan man trods alt købe nogle excellente udgaver af håndlavede, 'rigtige' panforte'r, hvis man kigger sig for: det betyder ikke mindst, at de skal være tykke (2-4 cm høje), så de indeni har den rigtige fugtige, bløde konsistens (køb IKKE de flade, små udgaver!).

 

Det gælder fx hos Spaghetti Martelli på Østerbro, mens det endnu ikke er lykkedes mig at finde tilsvarende kvalitet i det store kendte italienske supermarked Supermarco i Sydhavnen...

 

 

Aldo Bertelsen © 2010

www.panforte.dk

 

Margherita

 

Nero

 

Fiorito

 

delle Dame